19 лист. 2010 р.

Святий архангел Михаїл


У листопаді християни святкують Собор святих ангелів. Найґрунтовніші відомості про ангельські чини свята Церква має зі вчення святого Діонісія Ареопагіта, учня святого Апостола Павла, який був захоплений до третього неба (пор.ІІ Кор.12.2) і бачив там різницю чинів святих ангелів, пояснив це Діонисію, своєму учневі.
У творі про небесну ієрархію св. Діонисій виклав учення про ангелів. Є дев'ять ангельських чинів, які поділяються на три ієрархії - в кожній по три частини.
Першу - найвищу і найближчу до Пресвятої Тройці ієрархію складають серафими, херувими і престоли. Біля Господа-Творця стоять шестикрилі серафими, які палають любов'ю до Бога й інших спонукають до такої ж любові ("серафим" з єврейської - той, що палає). За ними у невимовній світлості предстоять багатоокі херувими, які найближчі до розуміння Божих Таїнств і глибини Божої премудрості, через них просвічення духовних очей і премудрість передається іншим. Далі перед Тим, хто сидить на Престолі, предстоять богоносні престоли, на яких розумно спочиває Бог. Богоносними вони є не за природою, а за благодаттю, що дається їм для служіння - через них переважно виявляється правосуддя Боже. Вони служать Його правосуддю, прославляють Його і виливають силу правосуддя на престоли земних царів, даючи їм дар справедливості.
Усередині ієрархії також існує три чини святих ангелів: господства, сили і влади. Так вони називаються тому, що володарюють над іншими, які ідуть за цими чинами ангелів, будучи самі вільними. Добровільно і з радістю безперестанно служачи Богові, вони дають силу для розсудливого і мудрого управління владі, поставленій на землі від Бога святі сили допомагають людям нести покладені на них обов'язки, носять неміч немічних, зміцнюють кожну людину в скорботі і терпінні, дають силу мужньо переносити всі напасті, дякуючи Богові. Влади мають владу над дияволом, щоб приборкувати силу бісівську, перемагати спокуси, утверджувати добрих подвижників у духовних подвигах і трудах.
У нижчій ієрархії також три чини: начала, архангели і ангели. Начала керують нижчими ангелами, їм доручено управління Всесвітом і охорону всіх царів та князівств, земель і всіх племен та народів, бо кожен народ має особливого для себе охоронця і покровителя (пор.Дан.10.13). Архангелами називаються великі благовісники, що відкривають пророцтва, пізнання і розуміння Божої волі, які вони отримують від вищих чинів, і сповіщають нижчим - ангелам, а через них - людям. Ангели в небесній ієрархії найближчі до людей, вони наставляють людей добродійно і праведно жити для Бога, вони охороняють нас.
Над усіма дев'ятьма небесними чинами ангелів поставлений Богом святий архистратиг Михаїл. Він є ангелом, що володіє надзвичайною, неймовірною духовною силою. У пророка Даниїла його представлено особливим захисником і покровителем юдейського народу (Дан.10.13-21; 12,1). В Одкровенні св.Івана Богослова архангела Михаїла зображено захисником християн і вбивцею дракона з його ангелами: "...була війна на небі, Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і скинутий був великий дракон, змій стародавній, званий дияволом і сатаною, з його ангелами на землю". Тоді в своїй злості він почав шкодити Церкві Христовій і продовжує вести боротьбу зі святими. (Од.12,19-20). А в цій боротьбі маємо вищих захисників і покровителів на чолі зі святим архангелом Михаїлом.
Михаїл під час згубного падіння сатани в гордість, його відступу від Бога і падіння в безодню, зібравши всі чини і воїнства ангельські, вигукнув: "Вслухаймося, станемо добре перед Творцем нашим і не будемо думати про те, що противне Богові!.. Вслухаймося, як вони (упалі ангели) через гордість несподівано від світла впали в темряву і з висоти упали в безодню. (св. Григорій. Двоєслов)". Промовляючи так до всього собору ангелів, він почав із серафимами й херувимами, з усіма небесними чинами славити Пресвяту, Єдиносущну і Нероздільну Трійцю, Єдиного Бога, співаючи урочисту пісню: "Святий, Святий, Святий Господь, сповнені небо і земля славою Твоєю".
То ж єднання святих ангелів дістало ім'я Собору ангельського, бо вони єдино душно і одноголосно славлять Отця і Сина і Святого Духа. Святій Тройці і від нас, земних, хай буде слава навіки!

0 Responses to “Святий архангел Михаїл”

Дописати коментар