30 квіт. 2010 р.

Вознесіння Господнє


Одне з великих церковних свят, яке відзначають на 40-й день після Паски. Це свято випадає в період від 30 квітня до 30 червня у четвер шостого тижня по Світлій Неділі. В основі його - євангельський переказ про воскресіння Ісуса Христа та вознесіння Його через 40 днів після смерті на Небо.
Свідками вознесіння Христа, яке сталося на Єлеонській горі недалеко від Єрусалима, були апостоли та Богородиця, про що докладно розповідається в Євангеліях від Марка та Луки і в Діяннях Святих Апостолів. "І Він вивів за місто їх аж до Віфанії; і, знявши руки Свої, поблагословив їх. І сталося, як Він благословляв їх, то зачав відступати від них, і на небо возноситись. А вони поклонились Йому і повернулись до Єрусалиму з великою радістю" (Лк.24:50-52).
Після Свого воскресіння Господь не перебував з учнями, а являвся їм у різних місцях і в різний час, відкриваючи Себе у абсолютному живому, воскреслому тілі. Він розмовляв з апостолами та повчав їх, тобто поводив Себе як звичайна жива людина, тому після вознесіння Спасителя апостоли розгубилися. У цей час з'явилися ангели та повідомили їх, що Ісус, який тільки-но вознісся на небо, таким же чином і повернеться знову на землю. Так було виголошено пророцтво про друге пришестя Христа.
За християнським вченням, свято Вознесіння символізує перемогу обожненої людської природи, її причетність до тайни Трійці.
За іконописною традицією, Христос, що вознісся, зображується одягнутим у білосніжний одяг в ореолі тонких золотих променів - символу Божества. Ангели, що несуть Христа, - у червоному одязі, колір яких нагадує про муки Христа перед розп'яттям.
З IV ст. свято Вознесіння Господнього стало загальновизнаним. Історик Сократ називає його "всенародним празником" В IV віці цариця Єлена поставила храм на честь цього свята на місці Христового Вознесіння.
Марія ЯРОВА

0 Responses to “Вознесіння Господнє”

Дописати коментар